25 Ocak 2021 Pazartesi

PROJEMİZİN TANITIMI VE TANITIM VİDEOMUZ

 ÇEVRECİ OKULLAR; BENİM Bİ DÜNYAM TANITIM VİDEOMUZ



“Çevreci Okullar; Benim Bi Dünyam” projesi Eskişehir, Ankara, Konya, Mersin, Samsun, Balıkesir ile İstanbul olmak üzere 7 ilimizden ve Azerbaycan Abşeron Rayonundan 1 olmak üzere toplam 10 ortak okuldan 89 öğrenci. Bursa, Bingöl, Eskişehir, Balıkesir, Diyarbakır'dan 10 misafir öğretmenimiz ile paydaş okulların imkânları doğrultusunda çevre kirliliğine, geri dönüşüme, kuraklığa ve iklim krizine dikkat çekmek ve bu konularda farkındalık oluşturmak adına projemiz 2020-2021 eğitim yılı içerisinde Şubat ve Haziran ayları arasında yapılıp sonuçlandırılacaktır.

Amacımız; öğrencilerin çevre bilinci konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak, atıkların yeniden kullanımını sağlayarak iklim krizinin önüne geçmeye yardımcı olmaktır.

Projenin Amaçları:

*Çevre bilincini artırmak. Yaşadığımız çevrenin korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi, sürdürülebilir kılınması ve var olan çevre kirliliğinin bertaraf edilmesi çalışmalarına katkı sağlayarak kuraklığa ve iklim krizine dikkat çekmek.

*Atıkların ne olduğu ve çeşitleri hakkında temel bilgiler kazandırmak.

*Atık ve çöp ayrımını yapabilmek.

*Atıkları kendi içerisinde evlerde (cam-kâğıt-plastik-metal vb.) tasnif etme alışkanlığının kazandırmak.

*Geri dönüşüm bilinci kazandırmak ve geri dönüşüm kavramları hakkında bilgilendirmek.

*Çevre-okul-öğrenci-öğretmen-veli etkileşimini artırmak.

*Atıkları geri kazanarak ekonomiye katma değer sağlamak.

*İsrafı önlemek.

*Atık miktarını azaltmak.

*Doğal kaynakları verimli kullanmak.

*Gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak.

*Atıkların doğaya ve insanlara olan zararlarının farkına varmak.

*Atıkların içerdikleri maddeleri sorgulamak.

Projenin Hedefleri:

*Çevreci okul politikasını oluşturup, tüm paydaş okullar tarafından uygulanır kılmak.

*Sağlıklı ve sürdürülebilir çevrede yaşamı desteklemek kuraklığa ve iklim krizine dikkat çekmek.

*Çevreci okul politikasını yaygınlaştırmak.

*Geri dönüşüm hakkında öğrencileri bilinçlendirmek, atık azaltma yöntemlerini kullanarak doğayı daha az kirletmek.

 *Velilere, okul personeline ve öğrencilere çevre bilincini kazandırarak farkındalığın artırılmasını sağlamak.

*Evsel atıkların kaynakta ayrılmasının çevresel faydaları konusundaki farkındalığının artırılmasını sağlamak.

*Atıkların kaynakta ayrılmasına ilişkin paydaş katılımının artırılması.

*Öğrenci velilerinde çöp ve atık ayrımı gibi konularda farkındalığın artırılmasını sağlamak.

*Sağlıklı ve sürdürülebilir çevrede yaşam konularındaki gün ve haftaları etkin bir şekilde kutlamak.

*Öğretmenler olarak sağlıklı ve yaşanılabilir çevre konusunda öğrencilere kazandırılacak davranışlar konusunda örnek olmak.

*Pano, broşür, afiş ve seminer gibi etkinliklerle öğrencilerde farkındalık yaratmak.

*İsrafın önüne geçilerek maliyetlerin azaltmak.

*Tasarruf ve ekonomik kazanç sağlamak.

*“Duyarlı tüketici” duygusuna sahip olunmasını sağlamak.

*Çevresel risklerin azaltılmasının sağlamak.

*Temiz ortam kaynaklı olarak performansın ve verimliliğin arttırılması.

Projenin İlkeleri:

* “Çevreci Okullar; Benim Bi Dünyam Projesi” ile öğrencilerin; okuluna, yaşadıkları evine, mahallesine, ülkesine ve dünyanın daha yaşanabilir bir yer olması için teşvik edilmesi.

*Okullarımızda atıkların geri dönüşümü için gerekli tedbirlerin alınması.

*Veliler ve öğrencilerde çevreci okul projesi kapsamında geri dönüşüm konusunda duyarlılığın arttırılması.

*Geri dönüşüm için yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi.

*Okullarımızda geri dönüşüm ilkesinin benimsenmesi.

*Çevre bilinci, geri dönüşüm, kuraklık ve iklim krizi konularında belirli gün ve haftaları etkin olarak kutlamak.

*Okullarda yapacağımız proje kapsamındaki tüm faaliyetlerle çevre bilinci, geri dönüşüm, kuraklık ve iklim krizi konularında farkındalığı oluşturulması.

*Hedefimizin minimum atık, maksimum geri dönüşüm olması.

*Çalışmalar ve sonuçları eğitimin tüm paydaşları tarafından görülebilecek şekilde okulların web sitelerinde ve sosyal medya sayfalarında yayınlanacaktır.

 (Orçun BEKTAŞ - Kaan Erkan UĞURLU / 25.01.2021)

Hadi hep birlikte Çevreci Okullar; Benim Bi Dünyam Projesi'ne destek olmaya...




84 yorum:

  1. Çevre kirliliği konusunun çevreye duyarlı bir grup çevre gönüllüsünün, bir grup entelektüelin sorunu değil, bütün insanlığın sorunu olduğu bilinmeli. Çevre sorunları küreseldir. Bir ülkenin gayreti, dünyayı temizlemeye yetmez. Bütün ülkelerin gayretine ihtiyaç vardır. Sorumlu bütün insanlıksa, görev bütün insanlığındır. Dünyanın sorumsuzca kirletilmesi, kaynakların ölçüsüzce tüketilmesi; insan dışında dünyanın kirlenmesinde etkileri olmayan ama hayatlarını sürdürme, çeşitliliklerini koruma, üreme hakkı olan bitki ve hayvanları etkiler. Bu bilinçle havamızı, suyumuzu, toprağımızı korumalıyız. Bunun gibi projeler gerekli. İlk önce alacağınız ürüne ihtiyacınız var mı bunu sorgulamanız gerekiyor. Tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz, ihtiyacımız olmayan şeyleri almamamız, aldığımızı da sonuna kadar kullanmamız gerek. İsraf edilenin 4’te 1’i ile dünya genelinde 820 milyon aç insanı doyurma imkânı var. Lütfen bunu unutmayın. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak bir an önce önlem almamız gerekmektedir. Ancak ekolojik okuryazar olan bir nesil yetiştirebilirsek gelecekte çocuklarımızın, torunlarımızın yaşayabileceği bir dünya bırakmış olacağız. Ekolojik okuryazarlığın beraberinde getirdiği yavaş şehir, endüstriyel simbiyoz ve yeşil ev modellerinin toplumsal alanlarda da yaygınlaşması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışmaları eğitim faaliyetleri içerisinde ele almak daha etkili olacaktır.

    YanıtlaSil
  2. Çevresel yıkımın önünü kesmek ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için bireysel olarak önlem alabilir, bugünü düzeltmekle kalmayıp gelecek nesillere temiz ve sağlıklı bir çevre bırakabiliriz. Evden ulaşıma birçok alanda alabileceğiniz tedbirlerle çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayabiliriz.Gelecek nesillere yeşil, sağlıklı, daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için kolları bugünden sıvamak gerekiyor. Bu tür projeleri sonuna kadar destekliyorum.....

    YanıtlaSil
  3. Birçok kişiye farkındalık yaratacak bir proje. Tek bir çevresel soruna değil birçok probleme parmak basan bu nitelikli projenin ses getirmesini umut ediyorum. Bu tür çalışmaların daha fazla olmasının gerekliliğini de eklemek isterim.

    YanıtlaSil
  4. Bu tür projelerin amacı gelecek nesillere temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmaktır. Özellikle dünyanın nüfusunun arttığı son yüzyılda sanayileşme ve sanayileşmeyle birlikte yaşam şeklimizin değişmesiyle, hem üretimin artmasına üretimin artmasıyla beraber hammadde kullanımının artmasına ve buna bağlı olarak atıkların artmasına sebep olmuştur. Bu değişen koşulda geldiğimiz noktada artık dünyanın sahip olduğu hammadde kaynak miktarı belli. Bu hızla tüketmeye ve üretmeye devam edersek gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmamız mümkün değil bunun farkında olarak hareket etmeliyiz bu tür hareketleri değerli buluyorum ve destekliyorum....

    YanıtlaSil
  5. Yaşanabilir bir dünya için biz gençlere bu bilinci aşılamak zorundayız. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına çevresine duyarlı bir nesil yetiştirmek öncelikli sorumluluklarımız arasında yer almalıdır. Bu sorumluluk duygusu içinde bu projede bizzat yer alıyorum....

    YanıtlaSil
  6. Yaşamı mümkün kılan canlı ekosistemleri, suyu ve enerjiyi doğru yönetmek, korumak hepimizin üstlenmesi gereken ve büyük önem arz eden roller arasında yer alıyor. Doğanın dengesi şüphesiz ki tartışılmaz. Doğal kaynaklarımızın önemi göz önünde bulundurularak, biyolojik çeşitliliği yüksek olan alanlarda ekosistem ve çevre bilinci ile hareket etmemiz bir zorunluluk haline gelmeli. Bu kaynakları korumak, gelişimine destek olmak ve en önemlisi bilinçli tüketerek, çevreye değer kazandırmak önceliklerimiz arasındadır. Bu proje içerisinde olmanın gururunu yaşıyorum....

    YanıtlaSil
  7. Kaynaklarımızın israfını önleyerek çevreyi korumayı gelecek nesillere borcumuz olarak görmeliyiz. Çevreye duyarlı nesiller yetişmesi adına hassas çalışmaları dört koldan yürütmeliyiz. Bu amaçla bende bu projenin içinde olmak istedim.

    YanıtlaSil
  8. Çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin bozulmasının insanın yaşam kalitesini de tehlikeye düşürdüğünü bilmeliyiz. Fiziksel, sosyal ve kültürel varlıkların da bu durumdan olumsuz etkilediğini unutmayalım.

    SÜRDÜRÜLEBİLİR TEMİZ BİR ÇEVRE İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPMAK MECBURİYETİNDEYİZ. Çevreme değer veren biri olarak bu projede görev alıyorum....

    YanıtlaSil
  9. Nüfus oranlarındaki hızlı yükseliş, çarpık kentleşme, sanayileşme, atıkların çevreye saçılması, hava, toprak, su gibi doğal kaynakların israf edilmesi gibi faktörlere bağlı olarak, iklim değişikliğinden toprak, su ve havanın kirlenmesine ve biyolojik zenginliğin azalmasına kadar baş gösteren çeşitli ve önemli sorunlar, tüm insanlığı tehdit eden bir boyuta ulaşmıştır. Dünyanın bizler emanet olarak bırakıldığının farkında olarak tabiatı korumak, küresel boyutta yaşanan çevre sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak hepimizin ahlaki ve insani görevidir. Benim için önemli olan bu sorunun çözümüne katkı sunmak için bu projede yer alıyorum...

    YanıtlaSil
  10. Tüm ülkelerin teknolojideki hızlı gelişmesi, sanayileşme, plansız yapılaşma ve bilinçsiz tüketimden kaynaklanan, geleceğimizi tehdit eden çevre sorunlarının çözümü konusunda ortak çalışmalar yürütmeliyiz. Çevre sorunlarının küresel niteliği, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi, açlık ve yoksullukla mücadele, edilmesi ve yeni nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakılması hususlarında tüm insanlığın işbirliğini ve duyarlılığını zorunlu kılmaktadır. Ben de bu projedeyim.

    YanıtlaSil
  11. Dünyamızın karşı karşıya olduğu en hayati meselelerin başında çevre sorunları gelmektedir. Tükenebilir olduğu gerçeği göz ardı edilerek kaynakların sınırsızca kullanımı, çevre kirliliği konusunda gerekli duyarlılığın gösterilmemesi, doğal dengenin bozulmasına zemin hazırlayan bilinçsiz tüketim alışkanlığı, tüm bunların sonucunda ortaya çıkan çevre sorunlarının küresel niteliği ve büyüklüğü, konunun tüm ülkelerce işbirliği içinde ele alınmasını zorunlu kılmıştır. Tüm insanlığın bu konuda çok dikkatli ve duyarlı olması gerekiyor. Bende üzerine düşeni yapıp bu projede yer alıyorum....

    YanıtlaSil
  12. Tabiat varlıklarımızın korunması, planlı şehirleşme çalışmaları, ağaçlandırma seferberlikleri ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla gerçekleştirilen projelere her zaman destek vermeliyiz, bende destek verdiğim için bu projede yer alıyorum....

    YanıtlaSil
  13. Tum insalarin ortak sorunu olan iklim krizi ve çevre sorunlarina dikkat cekecek ve farkindalik yaratacak bir proje oldugunu dusunuyorum👏

    YanıtlaSil
  14. Çevre sorunları, yasam alanlarimizin doğal yapısını tahrip ederken kirlenen hava, su ve toprak, tüm canlıların yaşamını olumsuz yönde etkileyecek boyutlara ulaştı. Projemizin amaclari bu sorunlarin çözümleriyle örtüşmekte olup, bu tur çalışmaların artmasi gerektigini de bizlere gosteriyor.

    YanıtlaSil
  15. Çevre sorunlarıyla mücadelenin en önemli aşamalarından biri, çevre sorunları konusunda çocuk yaşlardan başlayarak, toplumda hassasiyetin arttırılması, tüm vatandaşlarımızın bu hususta bilinçlendirilmesidir. Eğitim kurumları, sivil toplum örgütleri ve basın yayın organlarının işbirliğinde yürütülecek çalışmalarla, içtiğimiz suyun, soluduğumuz havanın, ayak bastığımız toprağın, bilinçsizce tükettiğimiz kaynakların insanlığın geleceği için taşıdığı önemi tüm vatandaşlarımıza anlatmamız gerekmektedir. Bunun için bu güzel projenin içindeyim...

    YanıtlaSil
  16. Hayatımızda çok önemli bir konu. Çevreyi,agaçları,ormanları her zaman korumalıyız.Onlar bizim gelecek nesillere bırakacağımız tek miras.Bende bu projede severek,isteyerek insanları bilinçlendirmek açısından bu görevde yer alıyorum.

    YanıtlaSil
  17. Her geçen gün biraz daha geç ama dönüş imkansız değil. Çevre ile ilgili pek çok sorun yaşıyoruz ve hepsi giderek artıyor. Hepimizin üstüne düşen görevler var. Dünyamıza hak ettiği değeri vermek zorundayız. Bizden sonraki nesillere yaşayabilecekleri bir dünya bırakmalıyız. Hoyratça tutumların önüne geçebilmek için atabileceğimiz en değerli adım bu konunun önemini ve neler yapabileceğimizi toplumlarda yayabilmek. Bireysel farkındalık ve bireysel önlemler çok önemli. Çocuklar ve gençler ''Çevreci Okullar Benim Bi Dünyam Projesi'' gibi projelerle bilinçleniyor. Öğrencilerimize bu konuda çok güveniyorum ve en büyük umudum onlar. Bu projede gönüllü yer alan gençlerimiz arkadaşlarını ve çevresindeki insanları bilinçlendirecek ve hak ettikleri dünyayı kazanacaklar. Muazzam dünyamızı kurtarmaya çevreci okullardan başlayalım..

    YanıtlaSil
  18. Öğretmenim emeği geçen herkesi tebrik ederim harika bir çalışma olmuş

    YanıtlaSil
  19. Çevre sorunu ,çevre kirliliği hepimizin sorunu .”Dünya B yok”..ve ona sahip çıkmak hepimizin görevi..Çevre kirliğine dikkat çeken bu projeyi ben de destekliyorum ve emeği geçenleri kutluyorum..

    YanıtlaSil
  20. Öğretmenim harika bir çalışma olmuş emeği geçen herkesi tebrik ederim

    YanıtlaSil
  21. Emegi gecen herkesı tebrik ediyorum.covit 19 dan daha da tehlikeli olan önceleri sinsice yaklaşan ancak son yıllarda yok etmeye geliyorum diyen bir iklim krizi ile karsı karsıyayız.

    YanıtlaSil
  22. Doğayı epey zamandır unuttuk! Yeşil alanları beton yığınlarına feda etik ve etmeye devam ediyoruz. Giderek dijitalleşen dünyada, doğayla ilişkimiz azalmış durumunda. Doğanın bir parçası olduğumuzu unutup ve sadece ara sıra piknik yapmak ya da yürüyüş için kullanabileceğimiz mekân olarak görüyoruz ve en acısı çocuklarımıza doğayı öğretmeden büyütüyoruz. Ben de varım ben de bu projedeyim....

    YanıtlaSil
  23. Son zamanlarda en çok duyduğumuz "Tüketim toplumu" aslında çağımızın bir hastalık tabiridir.Uretenden daha çok tüketen... İnsanlar
    yeraltı,yerüstü bir çok kaynakları tüketirken yerine hiçbir şey koymuyor,bu da kendi sonunu getirecektir. Açgözlü, cahil insanoğlu kendinden sonraki dünyayı düşünmemesiden kaynaklanmaktadır.Çalmalarınız buna bir nebzede olsa ışık tutacaktır...

    YanıtlaSil
  24. Her ne kadar tüm insanların aklında ki düşünceyi değiştiremesek de en azından kafalarında bir soru işareti bırakabiliriz bu konu hakkında, ne yapılması gerektiği hakkında, bu Dünya bizim ona sahip çıkması gereken kişiler de bizleriz bu düşünceyi küçüklük yaşlarında ele almak her şeyi değiştirebilir Dünyamıza sahip çıkmamız gerekiyor yaşamımız için, gelecek nesiller için yapmalıyız bir çöpü yere atmak yerine iki adım yürüyüp ileride ki çöp kutusuna atmalıyız bu çok zor olmamalı ?! İklim sorunları yaşamaya başladık bile bu sorunu çözmek için elimizden geleni yapmalıyız! Video harika olmuş dinlerken bir yandan huzur doldum bir yandan da utandım evet ben çevrem için savaşıyorum yere çöp atmıyorum doğaya saygılıyım ancak diğer insanların yaptığı şeyler için ben utandım doğaya karşı kesilen ağaçlar, yanan ormanlar,boşa akan sular, yerde ki çöpler ve daha nicesi bunları söylerken bile çok utandım ve bunların azalması ve hatta bitmesi için savaşacağım(z) hep birlikte başaracağız herkese iyi günler dilerim ��

    YanıtlaSil
  25. Doğa çok cömert.Yeter ki korumayı bilelim.Projeniz bizlere farkındalık kazandırarak doğaya daha duyarlı olmamıza katkı sağlayacak.Teşekkürler

    YanıtlaSil
  26. Toplumsal değerler çerçevesinde günümuz kaynaklarını daha verimli kullanmak ve gelecek nesillere bu kaynakları aktarmak temel vazifemiz olmalıdır. Bu kapsamda yapılmış olan bu güzel çalışmanın devamlılığı dilerim. Fidanlar ağaca ağaçlar ormana dönmesi dileğiyle.

    YanıtlaSil
  27. Bizim kimyasal dediğimiz maddeler aslında doğada bulunan maddelerin ölçüsüz hoyratça dengeyi bozacak biçimde kullanılmasıdır.Buna karşın fabrika atıklarının tekrar doğaya kazandırılması için bitkilerin kullanılması batıda başariycla denenmiştir.Bugun ise daha hızlı şekilde tekrar doğaya kazandırabilmek için bakteriler kullanılmaktadir.Bu projeler bilgi gerektirir bir yerden başlamak gerekir.Modern yaşama bu kadar uyum sağlamış insanların yaşamlarını değiştiremeyeklerine göre bilimsel çözümler konusunda da cabalayacaklarini umut ediyorum.

    YanıtlaSil
  28. Bugünü düşünerek çevremizi koruyamayız.Ama geleceğimiznde temiz ve yemyeşil bir doğa bırakmak için çevremizi kirletmemeyi ağaçlarımızı kesmemeyi ve bütün insan halkını uyarıp daha bi temiz dünya bırakmak için geleceğimize insan halkını uyarmamız lazım. İnsan halkı doğasını temiz tutarsa gelecekteki insanlara daha temiz sağlıklı doğa bırakmak için bu tarz projeleri artması daha güzel olur. Doğaya ağaç ektirme projeleride olabilir.

    YanıtlaSil
  29. Gelecek kuşaklar temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Unutmayalım ki çevreye saygı insana saygıdır. Çağımızın en büyük tehditlerinden biri iklim değişikliği ve küresel ısınmadır. Bu sorun; su kıtlığı, kuraklık, buzulların erimesi, doğal afetler, salgın hastalıklar, büyük göçler gibi olumsuz etkilere neden olmaktadır. Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre için daha duyarlı olmak zorundayız. Ben de bu duygularla bu projenin bir parçasıyım....

    YanıtlaSil
  30. Çevremizi korumakla birlikte sahip çıkmak ve temiz tutmak da önemlidir. Bir çok insan çevreyi bilinçsiz kullanmaktadır. İnsanları bilgilendirmek onları ortak bi amaca yöneltmek zorundayız. Allah'ın bize sunduğu kusursuz kainatı hunharca kullanıyoruz. Çevrenin bize kattığı güzellikleri hiç bitmeyecek gibi davranıyoruz. Çevreyi korumak için insanları daha fazla bilgilendirmeliyiz.:)

    YanıtlaSil
  31. Çevremizde gelecegimiz için temiz tutalım ağaçları kesmemeliyiz bitkilere zarar vermemeliyiz insanlar çevreyi temiz tutarsa yarın geleceğimiz temiz olur bu tarz projeler yapmalıyız herkesi bilgilendirmeliyiz geri dönüşüme önem vermeliyiz bu konuda daha bilinçli olmalıyız.

    YanıtlaSil
  32. Çevreye duyarlı olup böyle projeleri yayginlastirmalıyız gelecek nesillere temiz bir çevre bıraka biliriz onlarda gelecek nesillere aktarır bu bizim secimimiz Biz istersek elimden gelenin fazlasını yaparsak hem doğamız için hemde bizim için daha iyi olur

    YanıtlaSil
  33. Ben bir genç olarak temiz bir dünyada yaşamak isterim ve eminim ki gelecek nesiller de böyle yaşamak isterler Bizde gelecek nesillerimize temiz bir dünya bırakmak istiyorsak bu tür projelerde her daim yer almamız ve bütün insanlara ulaşamaya çalışmamız gerekiyor Bu yönden bu proje çok yararlı ve güzel bir proje emeği geçen herkese minnettarım

    YanıtlaSil
  34. Ayşegül Koçer
    Çevremizi ve doğal yaşamımıza daha dikkatli olmalıyız. Bunu başarmak bizim elimizde. Bunun için çevreye daha duyarlı ve hoş görülü olmamız gerekiyor. Bu projeye katıldığım için çok mutluyum.

    YanıtlaSil
  35. Biz gençler olarak en büyük gorevlerimizden biri çevreyi korumak olduğunu düşünüyorum. Bu projeyi görünce hemen katıldım bu tarz projelerin daha çok yapılması gerekiyor.

    YanıtlaSil
  36. Çevremizi temiz tutmamız gerekiyor ve gelecek nesilimiz gelişsin ve güzel olsun hep birlikte el ele verip bu dünyamızı çevremizi temiz tutabiliriz.

    YanıtlaSil
  37. Her birey temiz çevrede yaşamak ister gelecek nesillerin de istemesi en doğal haklari bu ancak bizlerin tasarrufuyla bilinciyle ve korumasıyla olacaktır sanmayın ki biz 15 20 sene sonra aynı bugünümüz gibi yaşayacagiz sanmayinki bugünlerde karşılaştığımız kuraklık sorunu 15 20 yıl sonra bizi büyük bir tehditle karşı karşıya bırakmayacak sanmayinki günümüzde fazlasıyla yoğunlaşmış olan gökdelenler en büyük oksijen kaynağımız ağaçları bitirmeyecek farkettinizmi herşey bizim elimizde
    Insanları bilinçlendirmek canlıların yaşam alanlarını kurtarmak hepsi biz insanların elinde
    Bizim icin bu denli önemli bir projede yer almak benim için büyük mutluluk bu gibi projelerin devamlılığını geleceğimiz icin çok önemli görüyorum
    Sude Genç

    YanıtlaSil
  38. Yaşadığımız yeri korumayı, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakmayı hedefleyen bizler yaşam kalitemizin belirlenmesinde etkili olan su, hava, toprak, çevre gibi öğelere sahip çıkmalıyız.Umarım projemizle bunun farkındalığını arttırıp daha güzel günlere yol açarız...

    YanıtlaSil
  39. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir doğa ve temiz bir çevre bırakmak temel görevimizdir emeğinize sağlık
    Ergün Bozkurt

    YanıtlaSil
  40. Merve Elçiçek
    Canlıların yaşaması için hijyen temizlik çevre bakımı iklim ve hava yolları temiz olması gerekir ki doğayla beslenelim.Unutmayın!
    Atıklar ÇÖP değil gelecektir.

    YanıtlaSil
  41. Su tasarrufu – Musluğu kapa!

    Diş fırçalarken ya da elimizi yıkarken gereksiz yere suyu açık bırakıyoruz. Bunun yerine arada musluğu kapatabiliriz. Oldenburg Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre diş fırçalarken açık bıraktığımız musluk 12 litreye kadar temiz içme suyunun boşa gitmesine sebep oluyor.

    Küveti doldurmak yerine duş alın

    Bir küveti doldurmak için 140 litre su gerekiyor. Duş alırken ise dakikada ortalama 20 litre su akıyor. Almanya Çevre ve Doğa Koruma Birliği’nin yapmış olduğu hesaba göre 4 kişilik bir aile küveti doldurarak banyo yapmak yerine duş alırsa yılda 300 euro su tasarrufu yapabilir.

    Odayı havalandırırken

    Pencereyi saatlerce açık bırakmak yerine her iki, üç saatte bir beşer dakika açık bırakabilirsiniz. Bu birkaç dakika tüm odanın havasını değiştirmek için yeterli. Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın araştırmasına göre soğuk havaların hakim olduğu zamanlarda bu şekilde havalandırarak 300 kilogramlık yakıt ve 70 euroluk tasarruf yapabilirsiniz.

    Pillerden kaçının

    Almanya Çevre Bakanlığı pillerden kaçınmamız ve şebeke elektriği ile çalışan ya da bataryası bulunmayan aletleri tercih etmemizi tavsiye ediyor. Tekrar kullanımı mümkün olmayan bataryaların üretimi için 40 ila 500 kat daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuluyor. AA pillerden elde edilen elektrik enerjisi, prizden kullanılan elektiriğin 300 katı daha pahalı.

    Elektrikli cihazları kapatın

    Elektrikli cihazları sadece kumandayı kullanarak kapatmak yetmez. Doğa Koruma Birliği tamamen kapatılmasını öneriyor. Stand-by modunda bırakılan cihazlar elektrik harcamaya devam ediyor. Açılıp kapanabilen bir çoklu priz kullanarak, cihazların gereksiz yere elektrik tüketmesinin önüne geçebilirsiniz.

    Tencerenin kapağını kapatın

    Doğal Hayatı Koruma Vakfı yemek pişirirken tencerenin kapağını kapatmamızı tavsiye ediyor. Böylece yüzde 65 oranında daha az elektrik ya da gaz tüketmiş oluyoruz. Kapaksız pişirdiğinizde ısının çoğu kayboluyor. Ayrıca ocak boyu ve tencerenin birbirine uyumlu olması gerekiyor.

    Ocak yerine su ısıtıcı kullanın

    Eğer suyu kaynatmak istiyorsak ocak değil, su ısıtıcı kullanmalıyız. Makarna ya da çay fark etmez. Su ısıtıcılar, ocaktan daha az enerji tüketirler ve suyu daha kısa sürede kaynatırlar. Doğal Hayatı Koruma Vakfı bir örnek veriyor: Eğer günde bir litre suyu ocak yerine su ısıtıcısında kaynatırsak, yılda 40 euro tasarruf eder, yaklaşık 90 kilogram daha az karbondioksit üretiriz.

    Saç kurutma makinesi kullanmayın

    Doğal Hayatı Koruma Vakfı'na göre fazla elektrik tüketen diğer bir cihaz ise saç kurutma makinesi. Özellikle yaz aylarında saçlarınızı güneşte kurutabilirsiniz

    Kahvenizi termosa koyun

    “To go” kahveler dünyanın her yerinde. Tek kullanımlık bardakların çevreye verdiği ciddi zararı göz önünde tutan her kahve severin tek kullanımlık bardaklardan imtina etmesi gerekiyor. Bir dahaki sefere kahvenizi termosunuza koyarak doğaya verdiğiniz zararı azaltabilirsiniz.

    Poşetlerden sakının

    Almanya Çevre Bakanlığına göre Almanya’da bir kişi yılda ortalama 76 poşet kullanıyor. Bu sayı çok fazla. Kullandığınız poşetleri geri dönüşüme kazandırın ya da daha iyisi bir sonraki alışverişinizde poşet yerine bir alışveriş çantası, sırt çantası ya da bir sepet kullanın.





    YanıtlaSil
  42. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık güzel ve verimli bir çalışma olmuş.

    YanıtlaSil
  43. Projenin bize ve çevremizdeki insanlara bilinç aşılayacağına inanıyorum.

    YanıtlaSil
  44. Bu projede insanlar çevreye duyarlılığa yönelik bilinçlendiriliyorlar. Çevre kirliliğinin önlenmesinde, doğanın korunmasında bu projenin mutlaka yararlı olacağını düşünüyorum.
    "Elin ile yaktığın ateşi, gözyaşın ile söndüremezsin. Yaşadığın güzel çevreyi, böyle yok edemezsin." diyerek bu projeyi sonuna kadar destekliyorum.

    YanıtlaSil
  45. Bilinçli olmak, çevreyi güzelleştirmek için çok önemli bir proje. Ben güzel şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

    YanıtlaSil
  46. İnsan ve doğa arasındaki denge gün geçtikçe bozulmaktadır. Bu dengenin yeniden kurulması , sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi ancak eğitimle gerçekleşebilir. Çevreye yönelik iki temel bakış açısı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi antroposentrik bakış açısı olan, doğanın merkezine insanı alan, doğanın sadece insanın çıkarları için korunması gerektiğini savunan görüştür. Çevre kirliliğinin, doğal kaynakların bilinçsiz tüketiminin sebebini bu bakış açısına bağlayabiliriz. Diğer temel görüş ise ekosentrik görüştür. Bu görüşe göre doğa ve doğayla birlikte yaşayan tüm canlılar uyum içindedir ve doğanın, insanların çıkarlarına bakılmaksızın korunmalıdır. Çevre eğitimi ile büyükten küçüğe tüm bireylerin farkındalık kazanmalarını sağlayabiliriz. Doğal kaynakların sınırsız olduğu yanılgısından en kısa zamanda kurtulmalıyız. Bu proje ile çevre farkındalığı konusunda iddialı olduğumuzu düşünüyorum. Bir kişinin farkındalığı bir ağacın hayata devam etmesine sebep olabilir. Bir kişinin dişlerini fırçalarken suyu kapatması binlerce kuşun su ihtiyacının sağlanmasına sebep olabilir. Atık yağlarını lavaboya dökmeyen bir kişi yüzlerce balığın zarar görmesini engelleyebilir. Sadece insan değil tüm canlılar için doğayı korumak zorundayız...

    YanıtlaSil
  47. Bu projenin ülkemiz ve çevremiz için faydalı olacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  48. Bilinçlenmek ve yaşadığımız yeryüzünün korunmasını sağlamak için bu projenin çok yararlı olacağına eminim.

    YanıtlaSil
  49. Tüm okulların bilinçlenmesi ile dünyamıza büyük bir katkıda bulunulacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  50. Bu projenin doğaya ve çevreye faydalı olacağını, ayrıca insanların doğaya karşı bilinçli ve duyarlı olması konusunda yardımcı olucağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  51. Bu konu hakkında herkesin bilinçlendirildikten sonra herşeyin daha güzel olacağına inanıyorum .

    YanıtlaSil
  52. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre her yıl 1,7 milyon insan sağlıksız çevre koşulları sebebiyle kansere yakalanırken, 12,6 milyon insan ise çevre kirliliğine bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Çevre kirliliğinin bir çeşidi olan hava kirliliği ise yılda 4,2 milyon insanın ölümünden sorumlu. Sadece insan değil diğer canlıların da yaşamını tehlikeye sokan çevre kirliliğini önlemeliyiz. Çevre kirliliğinin bu denli artmasının sebeplerinden başlıcaları; hızla gelişen teknoloji ve sanayi, nüfus artışı, doğal kaynakların bilinçsizce kullanılmasıdır. Doğa kendini yenileyen ve temizleyen bir güzelliğe sahipken çevre kirliliği bu sebeplerle birlikte kaçınılmaz hale gelmiştir. Dünya nüfusunun 7,3 milyarı aştığı günümüzde aşırı üretim ve aşırı tüketimin doğal bir sonucu olarak karbon ayak izi ve su ayak izi tehlikesinin her geçen gün büyümektedir. Küresel ısınma tehdidi altındaki dünyamızın doğal ve çevresel kaynaklarındaki bozulmaların en üst düzeyde olacağı varsayılan bu süreçte; uluslararası toplumun, sosyal, ekonomik, çevresel ve politik alanda pek çok radikal karar almak ve küresel düzenlemeler yapmak durumunda kalacağı aşikardır. Evsel atıklar kaynağında ayrılmalıdır.
    Atık sorununun çözümüne ilişkin bütüncül bir yaklaşım geliştirilmesinin, Dünyada sürdürülebilir kalkınma açısından büyük önem taşımaktadır. Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak adına üzerimize düşen görevi yerine getirmek için var gücümle çalışmak için bir eğitimci olarak bu projedeyim....
    Elif Şenol

    YanıtlaSil
  53. Dünya nın şuan ve gelecek için bir çok çevresel problemi üstüne basa basa haykırması ve bu tehditlere karşı acilen önlemler alınması gerektiği çoğu kez duymuşuzdur.Bu proje bu anlamda tüm haykırışlara bir nevi destek mahiyetinde son derece önemlidir.Biz gelecek nesilden güzel bir dünya bekliyorsak onları da bir o kadar o bilinçle yetiştirmeliyiz.Hem içinde bulunduğumuz nesil hem gelecek nesil için kesinlikle kılavuz niteliğinde yönlendirici bir o kadar da gerekli bir projedir

    YanıtlaSil
  54. Sanrım anlamadığımız dünyamızı birilerinden emanet aldığımız ve birilerine devredeceğimiz. Bindiğimiz dalı kesmekteyiz. Çevre sorunları giderek büyüyor ve bunun farkında olmayanlar veya umursamayanlar azımsanamayacak kadar çok. Projede emeği geçenleri tebrik ederim. Öğrencilerin böyle çalışmaların içinde olması farkındalık için çok önemli.

    YanıtlaSil
  55. Geleceğimiz kendi ellerimizde... Yaşanabilir bir gelecek için, farkındalığımızı artıran bir proje olmuş. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  56. Doğamız gün geçtikçe kirlenmektedir.Bu kirlilik bütün canlılar için ciddi riskler oluşturmakta. Bize de doğamızı, yaşam alanımızı temiz tutmak ve korumak düşüyor. Bu projenin de bizlere birşeyler katıp doğamızı korumakta yardımcı olucağına inanıyorum.

    YanıtlaSil
  57. Üzinde yaşadığımız ve gözlerimizi açtığımız bu dünya bi nevi bizim herşeymiz olmuş dünya bize herşeyin en güzelini en iyisini verirken bizler ina ne verebildik...Hic birşey sadece kötüyü halbuki dunyanin hakettiği bunlar mı idi bize sunduğu bu güzelliklerin karşılığı bence bu olamazdı bu kadar hatadan sonra yaptıklarımızı bi hata olduğunu anlayip artik hak edilen şekilde dünyayı kurtarma ve değerini gösterme zamani sizcede gelmedimi dünya yok olmadan buna bi durdemeli.

    YanıtlaSil
  58. Bu proje sayesinde ufak ufak bizim katkılarımızla kendi çevremizi bilinçlendirerek çevremize yarar sağlayabileceğiz.Daha çok insanı bilinçlendirmek için çevremizi koruyabilmek için geleceğe güzel bir çevre verebilmek için bu proje çok yararlı.

    YanıtlaSil
  59. Dünyamız giderek yeşilliğini kaybediyor yerini kentsel dönüşüm ve fabrikalar alıyor.Dünyamız bu kötü şartlar altında maruz kalarak çevre kirliliğinin oluşması, kuraklılığın artması, buzulların erimesi, ozon tabakasının delinmesi,... Gibi olaylarda birçok canlının yaşam alanını yok etmiş ve yok etmeye devam etmekteyiz

    YanıtlaSil
  60. Bu güzel proje icin sizi tebrik ederim.Cevre bilincinin yaygınlaşması geleceğimiz icin cok onemlidir..

    YanıtlaSil
  61. Geçen günlerin telafisi olmuyacak malaesef...

    YanıtlaSil
  62. Hayatımızın daha kmtüye gitmemesi için çoğu şeyleri kısıtlamak lazım ve bu sayede biraz da olsa dünyamızın kötüye gitmesini engelleye biliriz ve bu proje sayesinde bizler de bilinçlenmiş olucaz.

    YanıtlaSil
  63. Doga bize dedelerimizden kalan bir miras degil torunlarimiza birakacagimiz bir emanettir dogayı koru

    YanıtlaSil
  64. Dünyaya zararlarımiz kadar yararlarimiz olsaydı dünyada daha güzel yerlere gelebilirdik.

    YanıtlaSil
  65. Geleceğin birer iklim elçisi gençlerini yetiştiriyor olmanız açısından anlamlı bir proje...Dünyamızın geleceği için,gelecek nesiller için el ele çalısmalıyız

    YanıtlaSil
  66. Dünyamız bu kötü şartlar altında maruz kalarak çevre kirliliğinin oluşması, kuraklılığın artması, buzulların erimesi, ozon tabakasının delinmesi,... Gibi olaylarda birçok canlının yaşam alanını yok etmiş ve yok etmeye devam etmekteyiz.Bu tür projelerin amacı gelecek nesillere temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmaktır.

    YanıtlaSil
  67. Dünyamız bu kötü şartlar altında maruz kalarak çevre kirliliğinin oluşması, kuraklılığın artması, buzulların erimesi, ozon tabakasının delinmesi,... Gibi olaylarda birçok canlının yaşam alanını yok etmiş ve yok etmeye devam etmekteyiz.Bu tür projelerin amacı gelecek nesillere temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmaktır.

    YanıtlaSil
  68. Çevre insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları, fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortam.çevre kirliliğinin doğal kaynakların bilinçsiz tüketiminin sebebini bu bakış açısana bağlayabiliriz

    YanıtlaSil
  69. Fakat ne yazık ki havası suyu tertemiz dediğimiz o doğal alanlardan cok cok az kaldı. Artan nüfus ve yanlış enerji kullanımları nedeniyle bitki örtüsü bozuluyor, canlıların nesli tükeniyor. Üstelik dünya Sağlık örgütü 2018'in raporuna göre her 10 insandan 9'u yani dünyanın %90' ı kirli hava soluyor. Dünya çapında her yıl 7 milyon insan hava kirliliğinden dolayı hayatını kaybediyor.

    YanıtlaSil
  70. Bu proje biz ve gelecekteki yeni nesiller icin cok guzel bi proje çevre kirliliğine dikkat etmemiz gerekenen onemli faktor gelecegimiz bizim elimizde temiz dunya temiz cevre hepimiz isteriz

    YanıtlaSil
  71. Çevremizde arabalardan çıkan egzoz gazları havaya karışarak havayı kirletmesi, sanayi atıklarının denize dökülmesi sonucunda denizin kirlenmesi, ormanlık alanda ateşin yakılması vb. Çevre kirliliklerini önlemek için topluma örnek olmak için çok güzel bir proje.

    YanıtlaSil
  72. Çevre adına yapacaklarımız ne kadar erken olursa o kadar etkili olucak bence. Bu proje sayesinde de biz ve çevremiz bilinçleneceğiz. Ve bu bilinçlenmeyle doğaya verdiğimiz zararı azaltacağımıza ve ileride olabileceklerin önüne geçeceğimize inanıyorum. Bence çok güzel ve etkili bir proje olucak.

    YanıtlaSil
  73. Ormanlık alanda ateş oluşması vb durumları önlemek için yapılan bir proje

    YanıtlaSil
  74. Geri dönüşüm konusunda duyarlılığımızı arttırmamız gerekmektedir. Bir araştırmaya göre denizlerde biriken plastik atıkların neden olduğu mikroplastik kirliliğinin içme suyunda da görüldüğünü ortaya koymuş. Bu proje bir nebze olsun insan sağlığına olumsuz etkisi olan plastik atıkların geri dönüşüme katkısı ile azalacaktır.

    YanıtlaSil
  75. Cevrenimizin korunması adına bu tarz projeleri çok değerli buluyorum.Ogretmenlerimizi ve öğrencilerimizi çalışmalarından dolayı tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  76. Geleceğimize oksijen daha iyi bir nefes bırakmak istiyorsak bunu doğayla barışarak başlıyabiliriz.Bizden başka canlıların olduğunu buna bir dur demeliyiz varız yapacağız.

    YanıtlaSil
  77. Çevre temizliği ve iklim konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflediğimiz bu projede gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı amaçlıyoruz. Ben projeye çok büyük önem veriyorum ve bu projenin bir parçasıyım. Sizleri de projemize destek olmaya bekliyoruz. Leyla GOJAYEVA / AZERBAYCAN

    YanıtlaSil
  78. ÇEVREMİZİ KORUMAK AMAÇLI OLAN BU PROJEYİ ÇOK BEYENDİM VE SONUNA KADAR DESTEKLİYORUM ÇEVREYE KARŞI DUYARLI OLMAK BİZİM BORCUMUZ.DÜNYAYİ KURTARMALİYİZ.BU PROJE DENYAYA VE ÇEVREYE İYİLİK GETİRECEYİNE İNANİYORUM. AYTEN ALİYEVA/AZERBAYCAN

    YanıtlaSil
  79. Bu günümüzü ve yarınımızı korumak için atılan her bir adımın tarafdarıyim bu proje gelicek nesillerimize mutlu ve sağlıklı bir hayat vermek için önemli bir proje gelin hep beraber el ele verelim ve dunyamızin kaybolan parçalarıni arayalım bu projede yer alan tüm üyelere tebrikler diliyorum gelecekde daha iyi projelerde yer almak umudu ile

    YanıtlaSil
  80. Aslında çevremizi korumak cok iyi bisey.Her kes tabiatimizi korumali ki cevremizde guzel olsun. Her kes cevremizi korursa tabiatimizada uzakdan bakarken iyi gozukucek malesefki her kes boyle etmiyo cevremizi koruyalimki hastaliklardan uzak olalim hastaliklarda o zaman olamz temizliyi her zaman korumak lazimdir her kes yapabilir her kesin kendi elinde .Çevremizi koruyalim her zaman her dakika sizdende destek bekliyoruz birlikde olursaq hic biseyin sonu olamaz izin vermeyiz her kes birlikde.

    Perişan/Azerbaycan

    YanıtlaSil
  81. Bu günümüzü ve yarınımızı korumak için atılan her bir adımın tarafdarıyim bu proje gelicek nesillerimize mutlu ve sağlıklı bir hayat vermek için önemli bir proje gelin hep beraber ele ele verelim ve dunyamızin kaybolan parçalarıni arayalım bu projede yer alan tüm üyelere tebrikler diliyorum gelecekde daha iyi projelerde yer almak umudu ile ETİBAR .AZERBAYCAN

    YanıtlaSil
  82. Çevre sadece denetim ve ceza ile değil, ilgi ve özveriyle korunur. Yaşanabilir çevre, şehir ve dünya anlayışı içinde hareketle gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek şarttır. Bu amaçla bu projeye bir eğitimci olarak destek veriyorum. Süheyla UĞURSOY/ BİNGÖL

    YanıtlaSil
  83. Bu tür projelerin amacı gelecek nesillere temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmaktır. Özellikle dünyanın nüfusunun arttığı son yüzyılda sanayileşme ve sanayileşmeyle birlikte yaşam şeklimizin değişmesiyle, hem üretimin artmasına üretimin artmasıyla beraber hammadde kullanımının artmasına ve buna bağlı olarak atıkların artmasına sebep olmuştur. Bu değişen koşulda geldiğimiz noktada artık dünyanın sahip olduğu hammadde kaynak miktarı belli.

    YanıtlaSil